image_intro_alt

Anna Maria Żukowska w Warce, Radomiu i Iłży - dziękujemy za liczne rozmowy o przyszłości Polski!

Anna Maria Żukowska numer 1 na liście kandydatów Lewicy w województwie mazowieckim!

W sobotę  tj. 11 maja 2024r. odbyła się trasa kandydatki do Parlamentu Unii Europejskiej Anny Marii Żukowskiej po regionie radomskim, w której również uczestniczył kandydat Patryk Fajdek.  Trasa rozpoczęła się na targowisku  w Warce, gdzie oprócz rozdawania ulotek kandydaci odbyli wiele rozmów o tym jak powinna wyglądać obecność polski w UE oraz w jakim kierunku powinna iść Unia po zmianach.  Następnym punktem był radomski targ przy ul.  Śląskiej w Radomiu . Mieszkanki i mieszkańcy Radomia chętnie podejmowali dyskusje o Unii Europejskiej.  Po wizytach na targowiskach  odbyła się konferencja na radomskim rynku, która miała na celu przedstawienie głównych postulatów Nowej Lewicy dla Mazowieckiego.

AB_copy.jpgG

Podczas tego pobytu w Radomiu  posłanka Anna Maria Żukowska -  przewodnicząca Koalicyjnego Klubu Parlamentarnego Lewicy. oraz wiceprzewodniczący Nowej Lewicy w Radomiu, Patryk Fajdek zorganizowali konferencje prasową, która miała na celu przedstawienie głównych postulatów Nowej Lewicy dla  województwa  Mazowieckiego.

DSC 5910 c

Podczas konferencji liderka listy, Anna Maria Żukowska, zaprezentowała pięć kluczowych postulatów, na których skupia się partia, tj. Mieszkania, Transport, Demokratyczna Europa, Rolnictwo, Obronność. Pierwszym z nich jest konieczność budowy mieszkań na tani wynajem. Posłanka podkreśliła potrzebę budownictwa mieszkaniowego na szeroką skalę, finansowanego również z funduszy europejskich. Za→znaczyła, że mieszkania na tani wynajem są niezbędne, zwłaszcza dla młodych ludzi, którym często nie stać na własne mieszkanie czy nawet na kredyt hipoteczny.

Obrona cywilna oraz infrastruktura obronna stanowiły kolejny istotny postulat Nowej Lewicy dla Mazowieckiego. „Unia Europejska musi bardzo mocno postawić na to, by nasi obywatele czuli się w naszym kraju bezpiecznie. My bardzo głośno i wyraźnie mówimy o tym, że należy zainwestować w obronę cywilną, a także w infrastrukturę obronną oraz w schrony. Niestety obecnie w wielu miejscach tych schronów brakuje bądź są bardzo zaniedbane" – mówił Patryk Fajdek, startujący do Parlamentu Europejskiego z pozycji nr 2 woj. mazowieckiego.

Kolejnym punktem, na który zwrócono podczas konferencji są zmiany z ramach Zielonego Ładu, który został wprowadzony bez dialogu ze społeczeństwami europejskimi. Musimy przyjąć takie rozwiązania, które nie będą faworyzowały rolnictwa innych krajów UE kosztem Polski – podkreślili kandydaci.

Kwestia transportu była także przedmiotem dyskusji podczas konferencji Nowej Lewicy. Problem wykluczenia komunikacyjnego w Polsce, szczególnie w małych miejscowościach. Postulujemy przywrócenie zlikwidowanych połączeń, zwłaszcza kolejowych, aby zniwelować ten problem i uczynić transport publiczny łatwo dostępnym, tanim i punktualnym.

Ostatnim, ale nie mniej istotnym postulatem Nowej Lewicy dotyczącym regionu jest odejście od zasady jednomyślności w Unii Europejskiej. Zasada ta faworyzuje głównie duże kraje, takie jak Francja czy Niemcy, potrzebna jest zmiana na większość kwalifikowaną, aby zdemokratyzować proces podejmowania decyzji w UE.

5 dla Mazowsza:→

• Mieszkania→Skoro ze środków unijnych  można budować drogi, można też mieszkania!

• Transport→To nie jest dla Europy koszt, to jest inwestycja w młode pokolenie.

• Demokratyczna Europa→Wybierzmy zasadę podwójnej kwalifikowanej większosci, z jednoczesnym zmniejszeniem siły wpływu Niemiec czy Francji.

• Rolnictwo→Chcę Unii  bliskiej Nas. Unii dialogu społecznego. Europy dla Ciebie.

• Obronność→Musimy zatroszczyć się nie tylko o wojsko, ale też o obywateli.

_______________________________________________________________________________________________________________________________

Przy  okazji     wizyty  w Radomiu,  gdzie  kandydatka w  wyborach   do  Parlamentu  Europejskiego  zainaugurowała  swoją  kampanię  wyborczą  ,  była  też  gościem   redaktora  Łukasza Kościelniaka  w  porannej  rozmowie  Radia  Rekord  i  Telewizji  Dami. Liderka listy  Lewicy  w  województwie  mazowieckim  mówiła  o  swoim  programie  wyborczym  „5  dla Mazowsza”, który  dotyczy  całego  województwa  mazowieckiego w  tym  naszego  regionu  radomskiego.

Najważniejsze  punkty  tego  programu  to:  budowa  mieszkań,  schronów, dostępny  transport  publiczny, demokratyzacja  Unii  Europejskiej  w  tym  likwidacja  prawa  weta.

Kandydatka  zwróciła  także  uwagę  na  fakt, że  to  właśnie  w Radomiu   100 lat  temu  , ówczesny  rezydent   Radomia   Józef  Grzecznarowski z  PPS,  rozpoczął  budowę   wielu  obiektów  komunalnych, w  tym mieszkań    w Radomiu.  I  my  jako Lewica  chcemy  te  tradycje  kontynuować – dodała.

Jeśli  chodzi  o  likwidację  prawa  weta  w Unii  Europejskiej  to Lewica  proponuje  zastąpienie  go  większością  kwalifikowaną , tak  by  ani  jedno  państwo  nie  mogło  zastopować  decyzji   jednym  głosem, a  także by  większe państwa  typu  Francja i Niemcy  nie  decydowały  same  o  kształcie  Unii  Europejskiej  stad  propozycja  większości  kwalifikowanej.

Posłanka  mówiła  także  o  swoich  wieloletnich  związkach  z  Radomiem,  gdzie   od  ponad  4  lat  ma  swoje  biuro  poselskie  i  stara się  pomagać  radomianom.

Całość konferencji do obejrzenia i wysłuchania→TUTAJ!

Po konferencji ekipa Lewicy udała się nad zalew na Borkach, gdzie przy słonecznej aurze wiele osób zdecydowało się spędzić sobotnie popołudnie. Następnym punktem trasy był zalew i zamek w Iłży.  Na koniec dnia ekipa Lewicy zawitała do Azylu Iłżeckiego Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami, który regularnie odwiedzany jest przez radomską Lewicę.

DSC 5983

DSC 6051

DSC 6068

DSC 6080

DSC_6156.jpgDSC 6132

EUROPA  dla MAZOWSZA!

[Opr.PS,JL,AL]

Radom, dnia 14 maja 2024r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to. Czytaj więcej…